Gradering

Nedan kommer ni mer i detalj kunna se vad som krävs för att gå vidare i graderingen. Prata med er instruktör för mer hjälp.

 

Vitt

 

Här börjar alla, det finns de som har tidigare erfarenheter av liknande sporter som snabbare kommer gå igenom graderingen men alla börjar ändå på samma ställe. Som vitbälte handlar allt om försvar och escapes för det är det man kommer få jobba mest med i sparringen då de flesta andra är mer erfarna en än själv. Visst man kan komma en bit på fysiska och mentala attribut, men man ska försöka utesluta dem för att snabbare lära sig teknikerna. Det finns ingen minimumgräns hur lång tid man måste vara vitbälte men det brukar ta 1 1/2 år av regelbunden träning 2-3 pass/vecka innan man graderas till blått. Nedan kan ni läsa om de steg man ska behärska innan man graderas, bemästring av ett steg graderas med en så kallad "stripe" dvs. ett sträck på sitt bälte.

 

  1. Få en uppfattning av BJJ så som regler, poängsystem, termer och de vanligast positionerna. Det här får man genom att regelbundet delta på passen samt studera själv, ex genom att läsa om BJJ på Wikipedia samt titta på Youtube.
  2. Lära sig att ta det lugnt, slappna av samt ha en bra stance och kunna försvara sig själv mot vanliga attacker i alla neutrala och underlägsna positioner. Så som allra främst mot nedtagningar Stående och guardpasseringar men även andra attacker från överst och underst i stängd guard, överst och underst i öppen guard, halvguard, sidposition, mount, sprawl, turtel och backmount
  3. Lära sig att ta sig loss från alla de vanligaste underlägsna positionerna, så kallade escapes. Från positioner så som stängd guard, underst i halvguard, sidposition, mount, sprawl, turtel och backmount.För mer info se instruktionsvideo här.
  4. Lära sig att försvara och ta sig loss från alla de vanliga submissions så som Armbar, Armcrush, Kimura, Americana, Omoplata, Triangel, Armtriangel, Darce, Anakonda, Giljotin, Ankellås, Toe-hold, Kneebar & Heelhook. För mer info se instruktionsvideo här.
  5. Innan man får blått ska man dessutom ha en väldigt enkel attackplan dvs. En nedtagning, en guardpassering och ett svep från underst i guard. Det är först här man kan börja tävla och är det den vägen man väljer att gå så får man sitt blåa bälte först när man vunnit en tävling i sin klass.

 

Blått

 

Som blåbälte har man varit med ett bra tag och man har blivit riktigt duktig på att försvara sig! Nu är man inte längre den nyaste på gymmet och man kan börja skifta sitt fokus från att försvara till att börja attackera! Blått bälte är det bälte där man lär sig mest och är således och det bälte som man har längst innan man graderas. Minst 2 år av regelbunden träning 2-3 pass/vecka tar det innan man kan graderas till lila. Nedan kan ni läsa om de steg man ska behärska innan man graderas, bemästring av ett steg graderas med en så kallad "stripe" dvs. ett sträck på sitt bälte.

 

  1. Lära sig att positionsbrottas ordentligt från stående samt överst och underst i guard. Dvs. ett antal nedtagning för olika situationer så som fritt/handfighting, neck tie från båda sidor, över- vs underkrok. Ett antal passeringar av olika guardsituationer så som sittande och liggande guard, kneeshield och halvguard. Ett antal svep för olika situationer från underst i guard så som mot sittande, stående, kneeshield och halvguard. 
  2. Lära sig positionsbrottningens grunder från dominanta positionerna. Vilket innebär att man har en bra stance och försvar från alla dominanta positioner. Man ska kunna ta ryggen från guard, sidposition, mount och turtel. Kunna ta knee-on-belly och mount från guard och sidposition. Man ska dessutom kunna hålla alla dominanta positioner utan problem samt kontra ev. escapes med att växla mellan dominanta positioner.
  3. Lära sig de grundläggande submissions från alla de vanliga positionerna. Så som Armbar, Armcrush, Kimura, Americana, Omoplata, Triangel, Armtriangel, Darce, Anakonda, Giljotin, Ankellås, Toe-hold, Kneebar & Heelhook. Dvs. man ska fokusera på ett lås som man försöker att sätta från olika positioner under en period av några veckor innan man går vidare till nästa.
  4. Utveckla sitt egna kompletta attacksystem med oortodoxa favoritattacker, set-ups/kombinationer dvs. attackera med en teknik som öppnar upp för den egentliga tekniken samt att lära sig kontra/beta sin motståndare dvs. att ge någonting till er motståndare så att dennes attack öppnar upp för er egentliga attack.
  5. Innan man får lila ska man kunna uppvisa ett flow i sparring dvs. utan att påtvinga något kunna slappna av och flyta mellan olika attacker och positioner när ens motståndare försvarar sig.

 

Lila

Som lilabälte har man samlat på sig ett stort antal tekniker och blivit riktigt duktig på att attackera! Nu handlar det om att bemästra de teknikerna, att utveckla så kallad "Invisible grappling". Det gör man genom att fokuserar på en teknik/aspekt/position i sitt system, studera instruktionsvideos samt experimentera med det i drill och sparring. På så sätt hittar man de små “osynliga” detaljerna som gör teknikerna mer effektiva. När man gjort det här regelbundet 2-3 pass/vecka i minst 1 1/2 år kan man graderas till brunt bälte.

 

Brunt

Som brunbälte är man en mästare på både defensiva- och offensiva tekniker! Nu handlar det om att utvecklas som instruktör dvs. att hålla pass, dela sin kunskap och på sätt utvecklas själv genom att lära sig de vanligaste felen folk gör. När man gjort det här regelbundet 2-3 pass/vecka i minst 1 år kan man bli graderad till svart bälte.

 

Svart

Som svartbälte är man en extremt erfaren utövare av Brazilian Jiu-Jitsu och kan därmed kalla sig professor! Men man slutar aldrig att utvecklas, som svartbälte fortsätter man att ha fingret på trenderna dvs. nya tekniker som dyker upp på tävlingsarenan. Det här gör man genom att ständigt studera de senaste tävlingarna. Det finns fler grader efter svart bälte, men det är inget vi kommer ta upp här. För mer läsning om det klicka här.